TTB’den kenevir kullanımıyla ilgili uyarı: Yasa teklifi gözden geçirilmeli

TTB’den Kenevirle İlgili Uyarı!

Türk Tabipleri Birliği (TTB), “Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı KHK’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” çerçevesinde kenevir maddesine dair endişelerini dile getirdi. TTB’nin açıklamasında, kenevirin tıbbi etkilerine dair yeterli bilimsel kanıt olmadığı ve yaygın kullanımının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği vurgulandı.

Kenevirin Etkileri ve Zararları

TTB’nin verdiği bilgilere göre, kenevir dünyada en çok kullanılan yasadışı uyuşturuculardan biri olarak öne çıkıyor. Bitki, içerisinde 400’den fazla kimyasal bileşen barındırırken, THC ve CBD maddeleri sinir sistemine zıt etkiler yapabiliyor. Yüksek doz ve uzun süreli kullanımın psikolojik rahatsızlıklara yol açabileceği belirtildi.

Tıbbi Kullanım ve Riskler

Kenevirin tıbbi kullanımının sınırlı olduğu ve kanıtların zayıf olduğu vurgulanırken, bazı hastalıklarda sadece belirtileri hafiflettiği bilgisi paylaşıldı. En sık işitilen yan etkiler olarak baş dönmesi, ağız kuruluğu, bilinç bulanıklığı ve sersemlik sıralandı.

Ciddi Sonuçlar ve Uyarılar

Kenevirin tıbbi olmayan kullanımının ciddi sonuçlara yol açabileceği belirtilirken, bilinç bozukluğu, halüsinasyon, kusma, bağımlılık, şizofreni, depresyon ve intihar risklerinin artabileceği uyarısında bulunuldu. Ayrıca, kenevir kullanımının trafik kazalarına karışma riskini yükselttiği ifade edildi.

Yasal Düzenleme ve Görüşler

TTB, kenevirle ilgili yasal düzenleme sürecinde Sağlık ve Tarım Bakanlıkları, meslek örgütleri ve uzmanlık derneklerinin görüşlerinin alınması gerektiğini belirtti. Ayrıca uluslararası deneyimler ve bilimsel verilere dayanarak düzenleme yapılması gerektiği üzerinde duruldu.

TTB, kenevirin sadece tıbbi amaçlarla kullanılması gerektiğini vurgulayarak, kozmetik, destek ürün veya kişisel kullanım alanlarının serbest bırakılmasının halk sağlığına zarar verebileceğini savundu. Mevcut yasa teklifinden kenevir maddesinin çıkarılması gerektiği konusundaki görüşleriyle de dikkat çekti.

Related Posts

Beyin Kanaması Geçiren Kadın Eski Eşiyle Yeniden Evlendi

Gaziantep’te beyin kanaması nedeniyle hastanede tedavi gören Rukiye Akkaya, 4 yıl önce boşandığı eski eşi Cemal Korkmaz’dan aldığı destekle yeniden evlenme kararı aldı. Hastanede düzenlenen nikah töreniyle çift, ikinci baharlarını kutladı.

Diş eksikliği kalp krizi riskini nasıl artırıyor?

Uzman Diş Hekimi Ağız Diş Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Kalp krizi geçirme riskinizi sadece kalp değil, ağzınızda eksik olan dişleriniz de belirliyor” dedi.

Hiç Sigara İçmeyenler Arasında Akciğer Kanseri Teşhisleri Artıyor

Sigara ve akciğer kanseri ilişkisi hakkındaki haberlere bir yenisi eklendi. 

Tehlikeli trend! Vajinal östrojen kremlerinin yüze sürülmesi kansere yol açabilir

Sosyal medyada yaygınlaşan tehlikeli bir güzellik trendi, kadın sağlığını riske atıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, östrojen içerikli vajinal kremlerin yüz bölgesine uygulanmasının ciddi hormonal dengesizliklere ve uzun vadede kanser riskine yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Sağlık Sen 2 Nolu Şubeden Hemşireler ve Ebeler Haftası Moral Günü Kutlaması

Sağlık Sen 2 Nolu Şube tarafından Anneler Günü, Hemşireler ve Ebeler Haftası kutlaması Konak Polis Evi’nde gerçekleşti.

Talasemi tehlikesi: Taşıyıcılık oranı yüzde 2,1 ‘e ulaştı

Halk arasında “akdeniz anemisi” olarak bilinen talasemi için Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı Hamit Bağcı açıklamada bulundu. “Türkiye’de talesemi taşıyıcılık oranımız yüzde 2,1 ama bölgelerde değişiyor. Bazı bölgelerde daha yoğun yüzde 0,6 ile yüzde 13 arasında bu oran değişiyor” dedi.