Merkez Bankası’ndan TL’yi savunmaya yönelik yeni kararlar

TCMB’nin Yeni Kararları ve Ekonomiye Etkisi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son zamanlarda aldığı kararlarla gündemde. 19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan operasyonlar ve CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla ilgili süreç, halk arasında yargının iktidarın etkisi altında olduğu endişelerine neden oluyor. Bu durum, insanları Türk Lirası varlıklardan çıkmaya ve yabancı para birimlerine yatırım yapmaya yönlendiriyor.

TCMB, yaşanan bu gelişmelerin etkilerini hafifletmek amacıyla politika faizini AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılı seviyesindeki yüzde 46’ya çekti. Bugün de, sosyal medya üzerinden duyurulan yeni kararlarla bir dizi düzenleme yapılmasına karar verildi.

Yeni Düzenlemeler

TCMB’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamalara göre, Türk Lirası’nı desteklemek için makro ihtiyati önlemlerde değişiklikler yapıldı. Yeni düzenlemeler şu şekilde:

  • Yabancı para mevduatlara uygulanan zorunlu karşılık oranları 200 baz puan artırıldı.
  • Yurt içi yerleşiklerle yapılan, 1 yıla kadar vadeli yabancı para cinsi repo işlemlerinde kullanılan fonlar için zorunlu karşılık oranı 400 baz puan artırıldı ve hesaplama yöntemi değiştirildi.
  • Tüzel kişi TL mevduat oranı yüzde 60’ın altında olan bankalar için, bu oranı her ay 0,3 puan artırma hedefi getirildi.
  • TL mevduatlar için zorunlu karşılıklara uygulanan faiz veya telafi oranı, TCMB’nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin yüzde 84’ünden yüzde 86’sına çıkarıldı.
  • Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından alınan kararla, İhracat Genelgesi’nde yapılan değişiklikle ihracat bedellerinin TCMB’ye satışında asgari oran 31 Temmuz 2025’e kadar yüzde 35 olarak belirlendi.
  • Firmaların döviz gelirlerini TL’ye çevirmelerini teşvik etmek amacıyla uygulanan döviz dönüşüm desteği oranı da 31 Temmuz 2025’e kadar yüzde 3’e yükseltildi.

Related Posts

Bu ülkelerdeki gelir oranları Türkiye’yi geride bıraktı: ‘Sadece Bulgaristan’ı geçebildik’

Avrupa’daki ortalama aylık net gelire göre, Türkiye sadece Bulgaristan’ı geçebildi. Siyasal İktisatçı İnan Mutlu “AB’de ortalama aylık net gelir 2 bin 464 Euro iken, Türkiye’de 953 Euro” dedi.

4 telefon modeli ve 1 hoparlör toplatılıyor: İade hakkı var

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)’nın yaptığı bildirim üzerine, güvenlik standartlarını karşılamayan 4 cep telefonu modeli ile 1 kablosuz hoparlör için toplatma kararı verildi. Vatandaşlar bu ürünleri iade ederek ücret iadesi talep edebilecek.

PİLOT girişimleri Silikon Vadisi’nde

Türk Telekom’un yenilikçi girişimlere yatırım yapan şirketi TT Ventures’ın hızlandırma programı PİLOT kapsamında; PİLOT girişimcilerine özel olarak tasarlanan globalleşme programı Stanford Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

TL’yi destekleyecek yeni adımlar devreye alındı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirasına geçişi desteklemek amacıyla yeni adımları devreye aldı.

En sonunda depremzedelerin yüzünü güldüren bir haber kuraklığa rağmen tarlalardan geldi

Hatay’ın bereketli Amik Ovası, bu yıl siyah havuç üretiminde sevindirici bir gelişmeye sahne oldu. Genellikle sanayi sektöründe doğal gıda boyası olarak kullanılan bu özel sebzede, elde edilen verim oranındaki belirgin artış, bölge çiftçileri tarafından memnuniyetle karşılandı.

Çiftçilere destek ödemesi bugün yapılacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 3 milyar 91 milyon 430 bin lira destekleme ödemesinin bugün çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir