Hindistan ve Pakistan arasındaki çatışmalar, sivil havacılığı olumsuz etkiledi




Hint-Pakistan Çatışması Sivil Havacılığı Olumsuz Etkiliyor

Hint-Pakistan Çatışması Sivil Havacılığı Olumsuz Etkiliyor

Hint-Pakistan çatışması, 22 Nisan’da Cammu Keşmir’deki saldırıyla başladı ve 6 Mayıs’ta Pakistan’ın çeşitli bölgelerine füze fırlatmasıyla tırmandı. Bu çatışma, bölgeye yapılan uçuşları aksatarak ve güzergahı kullananların uçuş sürelerini uzatarak sivil havacılığı olumsuz etkiliyor.

22 Nisan’da Cammu Keşmir’in Pahalgam bölgesinde gerçekleşen saldırıda 26 kişi hayatını kaybetmiş, bu saldırıdan Pakistan hükümetini sorumlu tutan Hindistan, gerilimi tırmandırdı.

Pakistan’ın 24 Nisan’da Hindistan uçaklarına hava sahasını kapatmasının ardından Hindistan da kendi hava sahasında Pakistan’a ait uçuşları yasakladı.

Diğer taraftan, “Flight Radar 24” internet sitesinin verilerine göre, Hindistan’ın Pakistan’daki bazı bölgelere düzenlediği füze saldırısından sonra birçok uçuş iptal edildi. Örneğin, Hindistan’dan 7 Mayıs’ta havalanması planlanan 430 uçuş iptal edilirken, aynı gün Pakistan’dan kalkması beklenen uçuk seferlerinin de yüzde 17’si düzenlenmedi.

Hindistan merkezli Air India, mayıs sonuna kadar alınmış biletlerin parasını iade etme teklifi sunarken, SpiceJet Airlines şirketi de Cammu Keşmir bölgesindeki havalimanlarına uçuşların 10 Mayıs’a kadar askıya alındığını bildirdi.

Pakistan Sivil Havacılık Otoritesi ise üç havaalanındaki uçuş operasyonlarına ara verdiğini duyurdu.

Uzayan Uçuş Süreleri

“Flight Radar 24” sitesine göre, iptal edilen uçuşlar ve hava sahalarının kapanması, uluslararası seferlerde farklı rotalar kullanılmasına neden oldu ve uçuş sürelerini uzattı. Air India’nın Kuzey Amerika ve Orta Asya’ya uçuşları, Pakistan hava sahasını kullanamadığı için farklı rotalar izlemek zorunda kaldı ve uçuş süreleri uzadı.

Öte yandan, Hindistan çıkışlı olmayan bazı uçuşlar da Pakistan rotasını kullanmayı bıraktı. Örneğin, British Airways, Air France ve Swiss International Airlines gibi hava yolu firmaları, Pakistan hava sahasını artık kullanmıyor.

İptal edilen uçuşlar ve uzayan seferler, yakıt harcamalarını artırarak havayolu firmalarının maliyetlerini yükseltiyor ve milyonlarca dolar zarara neden olabileceği öngörülüyor.


Related Posts

İspanya, AB’ye çağrıda bulundu: İsrail’e silah ambargosu uygulansın

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, AB ülkelerine İsrail’e silah ambargosu uygulanması çağrısında bulundu. Albares, Gazze’ye yönelik saldırılar sürdükçe AB’nin İsrail’e silah satışını durdurması gerektiğini belirtti. Ayrıca Tel Aviv’e düzenlenen İran saldırılarında, İspanya Büyükelçiliği çalışanlarının evlerinin zarar gördüğü bildirildi.

Mısır, İsrail ve İran’a ateşkes çağrısı yaptı

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Abdulati, Witkoff ve Erakçi’yle ayrı ayrı telefon görüşmeleri gerçekleştirdi. Görüşmelerinde, “bölgedeki tansiyonun düşürülmesi, diplomatik ve siyasi çözümlere başvurulması” gerektiğini …

İsrail’in İran’a yönelik saldırılarına21 ülkeden ortak kınama

Mısır Dışişleri Bakanı Badr Abdelatty’nin öncülüğünde ve bölge ülkeleriyle yürütülen istişarelerin ardından hazırlanan bildiriyi, Türkiye, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Pakistan, Bahreyn, Brunei, Çad, Gambiya, Cezayir, Komorlar, Cibuti, Suudi …

CHP’li belediyeye taşlı sopalı saldırı

Osmaniye’nin Kadirli ilçesindeki belediye binasına taşlı saldırı gerçekleştirildi. Belediyenin muhasebe bölümünün giriş kısmında kapıdaki camlar ile yan cephe camı taşla kırıldı.

Reklamlarda izliyorduk; 11. kattan düşen oyuncu hayatını kaybetti

Mardin’de 11’inci kattan düşen üniversite öğrencisi ve reklam oyuncusu Abdullah Cevheroğlu hayatını kaybetti.

İsrail, kendi hapishanesini basıp mahkumlarını tutukladı

İsrail güçleri, Batı Şeria’daki Ofer Hapishanesi’ne baskın düzenleyerek Filistinli tutuklulara saldırdı. Gazze’de ateşkes sürerken İsrail, Uluslararası Ceza Mahkemesi ve Adalet Divanı’nda savaş suçu ve soykırım suçlamalarıyla yargılanıyor.