Anglikan Cemaati, Kadın Papazlar ve LGBT Bireyler Konusunda Bölünmenin Eşiğinde
Anglikan Cemaati, Katoliklik ve Protestanlık’tan sonra en büyük Hristiyan mezhebi olup, kadınların papazlığa atanması ve LGBT bireylerin kiliseye kabulü gibi konular yüzünden bölünme tehlikesiyle karşı karşıya.
İngiltere Kilisesi’nin en üst yetkilisi olarak 165 ülkede 85 milyon Anglikan’ı temsil eden cemaat, yüzlerce yıldır İngiltere Krallarını taçlandırıyor.
Canterbury Başpiskopusu, cemaati kurtarmak için kilise içindeki güçlerinden vazgeçiyor. Afrika ve Asya’daki Anglikanlar’ın protestoları, kiliseyi ikiye bölmekte.
BOŞ KOLTUĞUN YETKİLERİ AZALTILDI
Küresel cemaati inceleyen kurul, Başpiskopos’un bazı idari görevlerini üstlenecek dönüşümlü bir uluslararası lider önerdi. Bu görev, Asya, Afrika, Amerika, Avrupa ve Avustralya olmak üzere beş bölge arasında altı yıl süreyle devredilecek.
Geliştirilen öneri, Piskopos Graham Tomlin tarafından yapılan güncelleme çağrısını destekliyor. Tomlin, “Artık yüz yıl öncesinden çok farklıyız” şeklinde konuştu ve bu önerilerin 2026’daki toplantıda kabul edilmesini umuyor.
Canterbury Başpiskopos koltuğu şu anda boş durumda. Eski Başpiskopos Justin Welby, çocuk istismarı iddiaları nedeniyle istifaya zorlandı.
AFRİKA VE ASYA’NIN HASSAS KONUSU
Piskopos Martyn Snow, evlilik ve cinsellik konularında bile İngiltere Kilisesi içinde genel bir tutum sağlamanın zor olduğunu belirtti.
LGBT bireylerin evlenmesi konusu, Hristiyanlık içinde hala son derece hassas bir konu ve bölünmelere neden olmaya devam ediyor.
ABD’de ilk açık eşcinsel piskoposun atanmasının ardından başlayan ayrılık, eşcinsel evlilik ayinlerinin kabul edilmesiyle daha da derinleşti.
Gafcon adlı muhafazakar ittifak, İngiltere Kilisesi’nin eşcinsel birlikteliklere kutsama vermesini gerekçe göstererek Welby’nin liderliğini reddetti.
Ruanda Piskoposu Laurent Mbanda, “Gafcon, ayrı bir cemaattir. Kabul edilen öğretiyi terk edenler ayrılmalıdır” şeklinde konuştu.
Anglikan cemaatinin ağırlık merkezi Canterbury’den uzaklaşıyor. Nijerya, Uganda ve Kenya gibi ülkeler, tüm Anglikanların üçte birine ev sahipliği yapıyor.
Bu ülkelerde hala eşcinsellik yasa dışı. İngiltere Kilisesi’nde ibadetlere katılım son dört yılda artmasına rağmen, bu artış uzun yıllar süren düşüşlerin ardından geldi.