ABD’de Kızamık Vakaları Yeniden Yükselişte
Aşı ile önlenebilen hastalıklar arasında yer alan kızamık, ABD’de yeniden alarm seviyesine ulaştı. Yıllar önce kontrol altına alınan hastalığın yeniden gündeme gelmesinin nedeni ise yükselen aşı karşıtlığı. Ülke genelinde bin 300’e yakın kızamık vakası rapor edilirken, bu, son 33 yılın en yüksek seviyesi olarak kaydedildi.
HER YERİ KIZAMIK SARDI
BBC’nin haberine göre, John Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre ABD’de kızamık vakaları tehlikeli bir seviyeye ulaştı. Ülke genelinde 39 eyalette ve Columbia Bölgesi’nde kızamık vakaları artarken, en az 3 kişi hayatını kaybetti ve 155 kişi hastanelerde tedavi altına alındı.
EĞİTİMSİZ TOPLULUKLARIN TAVRI HASTALIĞI YAYIYOR
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), vakaların yüzde 92’sinin aşı olmayan ya da aşılama durumu bilinmeyen bireyler arasında görüldüğünü belirtti. Salgının en çok etkilediği eyalet Teksas oldu. Eyalette şu ana kadar 700’den fazla kızamık vakası rapor edildi. Ayrıca, Kansas ve New Mexico gibi eyaletlerde de onlarca vaka tespit edildi. Salgının, özellikle aşı oranlarının düşük olduğu Mennonite toplulukları gibi modern tıbbı reddeden bölgelerde hızla yayıldığı bildiriliyor.
AŞI OLMAYAN HASTALAR ARTIYOR
Kızamık salgını, sadece ABD’de değil, dünya çapında aşı karşıtlığı tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. ABD Sağlık Bakanı Robert F. Kennedy Jr., daha önce çocukluk çağı aşıları hakkında yanlış bilgiler paylaşmış ancak daha sonradan “Aşı, kızamığı önlemenin en etkili yoludur” açıklamasını yapmıştı.
1990 yılında ABD’de kızamık vakaları yaklaşık 28 bin seviyesindeyken, yıllar içinde alınan önlemler ve yüksek aşılama oranları sayesinde bu sayı 2000’li yılların başında 90’ın altına düşmüştü. Ancak 2014 ve 2019 yıllarında vaka sayılarında artış yaşandı. Günümüzdeki artış, aşılama konusundaki bilinç eksikliği ve yanlış bilgi yayılmasının etkisini gözler önüne seriyor.