Köylerdeki çocukların eğitim hakkından tasarruf!

Milli Eğitim Bakanlığı Köy Okullarında Taşımalı Eğitim Düzenlemeleri Yapıyor

Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürü Ömer Fatih Karakullukçu’nun imzasını taşıyan ve 14 Mart 2025 tarihli olan “2025-26 Eğitim-Öğretim Yılı Taşımalı Eğitim Planlamasında Dikkat Edilecek Hususlar” başlıklı talimat, Teftiş Kurulu, Strateji Geliştirme ve Bilgi İşlem Kurulu ile 81 il Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gönderildi.

EĞİTİMDE DEĞİŞİKLİKLER

Son 5 yılda 22.7 milyar TL harcanan taşımalı eğitim için MEB, köy çocuklarının okullara ulaşımını ‘Sorunsuz’ ve ‘Ekonomik’ koşullarda sağlamayı hedefliyor. İklimi elverişsiz, öğrenci taşıma maliyeti yüksek olan ilçelerde, Taşımalı Eğitim Komisyonları belirli kararlar alacak. Zorunlu eğitim çağındaki çocuk sayısı belirlenerek, okulların açılıp kapanması konusunda kararlar alınacak. Uzak köylerdeki öğrenciler için taşıma sınırı 30 km’ye düşürüldü ve maliyet unsurları göz önünde bulundurulacak.

ARAÇ SAYISI AZALTILACAK

Karakullukçu imzalı talimatta, ekonomik olmayan taşımalı eğitim durumlarında köy çocuklarının yatılı okullara ve pansiyonlara yerleştirileceği belirtiliyor. Öğrencilerin taşınması konusunda ekonomik faktörler göz önünde bulundurulacak ve araç sayısı azaltılacak. Eğer tüm öğrenciler yatılı okullara sığmazsa, geride kalanlar için de taşıma hizmeti sağlanacak.

MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürü Ömer Fatih Karakullukçu

Köy Okullarında Yaşanan Öğretmen Sorunu

Diyarbakır-Sur İlçesi’ndeki Zorova İlkokulu’nda yaşanan öğretmen sorunu dikkat çekiyor. Sur ilçesine 22 km uzaklıkta bulunan okula, sözleşmeli bir öğretmen alımı yapılacak. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, öğretmenlik için başvuracak adaylardan belirli bir mesafe kat etmeyi kabul etmelerini istiyor, aksi halde başvuruları kabul edilmeyecek.

Fen Lisesi ve İmam Hatip Öğrencileri İçin Taşıma Düzenlemeleri

MEB’in getirdiği yeni düzenlemelerle Anadolu ve meslek liseleri ile fen liselerinde okuyan öğrenciler, yaşadıkları yer dışında olsa bile taşınabilecekler. Ancak, toplu taşıma olmadığı durumlarda taşıma hizmeti sağlanacak. İmam hatip okullarına gitmek isteyen öğrenciler ise belirli koşullara tabi tutulacak.

Ücretsiz Taşıma Hizmetinden Yararlanan Çocuk Sayısı Artıyor

Türkiye genelinde bir milyonu aşkın çocuk, köyden kente eğitim almak için taşımalı eğitim hizmetinden faydalanıyor. Hangi yaş grubundaki öğrencilerin taşımalı eğitimden yararlandığına dair detaylar da paylaşıldı.

Köy Okullarındaki Taşımalı Eğitimde Yapılan Değişiklikler

MEB’in aldığı yeni kararlar doğrultusunda, köy okullarında eğitim almak isteyen çocuk sayısının belirli kriterlere göre değerlendirileceği duyuruldu. Köylerdeki engelli öğrencilerin eğitim erişimi ve taşıma hizmetlerine ilişkin ise ayrıntılı bilgiler paylaşılmadı.

Related Posts

YUNT’un “İmgenin Onuru” başlıklı podcast yayının ikinci konuğu Fatoş İrwen

YUNT’un “İmgenin Onuru” başlıklı podcast yayının ikinci konuğu Fatoş İrwen

Eğitim-Bir-Sen’in araştırması zorunlu eğitim süresini yeniden gündeme getirdi: Ucuz işgücü için zemin hazırlanıyor

Eğitim-Bir-Sen’in yaptığı araştırma sonrası zorunlu eğitim süresi yeniden gündeme geldi. Araştırmada liselerde “2+2” olarak adlandırılan 2 yıl zorunlu, 2 yıl isteğe bağlı eğitim modeli önerisinin ağırlıklı görüş olarak ön plana çıktığını bildirdi. Muhalefet ve eğitimcilerden “Ucuz işgücü için zemin hazırlanıyor” tepkisi geldi.

Sınavlarda fenomen öğretmenlerin rolü

Önce LGS sonra da YKS süreçlerinin tamamlanmasıyla bu yıl da iki büyük sınavımız geride kaldı. Milyonlarca lise ve üniversite adayı ile onların ailelerini, yakın çevrelerini ilgilendiren bu iki önemli sınav bir kez daha ‘fenomen öğretmenler’ olgusunu gündeme taşıdı.

En yaşlı aday 8’inci kez üniversite sınavına girdi

Edirne’de yaşayan, 2 üniversite mezunu “filozof hurdacı” 81 yaşındaki Şevki Kılıç, gençlere eğitimin her yaşta mümkün olduğunu göstermek ve bilgilerini test etmek için bu yıl 8. kez üniversite sınavına girdi.

Afra Saraçoğlu ile Engin Akyürek’ten sürpriz proje: İstanbul Aşkım dizisi geliyor

İstanbul’un tanıtıldığı ve 10 bölümden oluşacak mini, Ortadoğu ve Avrupa’da seyirci ile buluşacak

DGS sınav yerleri açıklandı mı? DGS sınav giriş belgeleri belli oldu mu?

21 Mayıs’ta başlayan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) başvuruları, 2 Haziran itibarıyla sona erdi. Peki, DGS sınav yerleri açıklandı mı? DGS sınav giriş belgeleri belli oldu mu?